Medlem / 200319

Skapa i coronatider

Skap har initierat ett antal egna projekt som kommer att presenteras under våren. Vi har dessutom flera engangemang och samarbeten ämnade att hjälpa musikskapare både individuellt, som småföretagare och som kollektiv. Vi har dessutom försökt skapa en god översikt på den svenska kulturens alla satsningar på att hjälpa kulturskapare kortsiktigt när ekonomin drabbas av inställda spelningar, utställningar och annat i coronavirusets spår.

Om du har tips på initiativ, egna inspel eller idéer kring musikskapande i coronatider – och om du är medlem; gärna med filmer och/eller bilder på vad du gör för att underlätta dina produktions- och livemöjligheter i coronatider – maila eller ring omgående!

Skaps länksamling för musiskspande online
Fredagen den tredje april spelade Skap in ett kreativt, inspirerande och underhållande samtal om hur man som låtskrivare, artist, musiker och producent kan samarbeta med andra över nätet. Samtalet hittar du här!

Skaps lathund för nya regler i samband med corona
Regeringen, Skatteverket, Försäkringskassan och andra myndigheter hjälps åt för att hitta sätt att skapa lättnader både för företagare och arbetstagare. Vi har sammanställt dessa – uppdateras löpande.

Information om offentliga stödåtgärder för dig som är Stimansluten

Ändrade regler för a-kassan
Regeringen har meddelat flera lättnader i arbetslöshetsförsäkringen och tiden för att kvalificera sig till a-kassa kortas ned från 12 månader till 3 månader. Det föreslås även lättnader att låta sitt företag vila för att kunna söka a-kassa.

Svenska musik- och kulturorganisationers coronasidor:

Kulturdepartementet – löpande uppdateringar kring insatser
Stim
Sami
Konstnärernas Riksorganisation – checklista för krishantering i coronatider (pdf)
Kulturnämnden & kulturstöd
Västa götalandsregionen om kulturstöd

Stims guide till livesändningar på internet

Debatt: Krävs en räddningsaktion för branschen – annars tystnar Sverige
Styrelsen för Musiksverige – där bland andra Skaps Alfons Karabuda ingår oroar sig för svenska musikskapares tillvaro i coronatider. Många har sett uppdrag och engagemang försvinna och det krävs riktigt starka åtgärder för att hjälpa ett kollektiv som sliter även *utan* en global pandemi! Dela gärna! 🙏

KLYS krispaket och regeringens anslag om 500 miljoner kronor till kulturen med anledning av corona
KLYS, där Skap sitter i styrelsen och bidragit med musikskaparnas perspektiv, har skickat in ett omfattade ekonomiskt stödpaket för kultursektorn efter möte med regeringen. KLYS träffade då kulturminister Amanda Lind, arbetsmarknadsminister Eva Nordmark och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi. Regeringen anslår därefter 500 miljoner kronor till kulturen och anförtror sakmyndigheterna uppdraget att fördela stöd till de kulturaktörer som behöver det som mest just nu, inte minst kulturskapare. KLYS kommer att fortsätta föra dialog med kulturdepartementet och kulturmyndigheterna om den närmare utformningen. Det aviserades också att regeringen är öppen för att vidta ytterligare åtgärder på kulturområdet längre fram. Dessutom signalerade kulturministern att arbetsmarknadsdepartementet är på gång med åtgärder, som kommer att beröra även kulturskapare.

Konstnärsnämnden omfördelar pengar för att kunna stötta fler konstnärer
Konstnärsnämnden kommer att dela ut totalt runt 100 extra arbetsstipendier. Arbetsstipendierna kommer att fördelas mellan ansökande inom de ordinarie utlysningarna. Nya utlysningar kommer alltså inte göras i dagsläget. 

Grupper och upprop:

Kulturarbetare i Coronakris
Facebookgrupp 
”Många kulturarbetares ekonomiska situation är akut sårbar i sviterna av Covid 19. Anna som är fotograf fick avbokningar på alla jobb i mars och april på 2 dagar, plötsligt står hon utan försörjning. Spelningar och författarbesök kommer ställas in. Vi är många som är oroliga och därför startar vi, Sara Olausson, författare och illustratör och Anna Drvnik, fotograf, den här sidan så vi tillsammans kan komma fram till lösningar och hjälpa varandra.
Kanske kan musiker ordna onlinespelningar och ta inträde? Föreläsningar och författarbesök t ex kan ordnas på samma sätt. Vi får slå våra kloka huvuden ihop. Bjud in alla ni vill – kulturutövare och kulturkonsumenter! Gråt och organisera er!”

Bring it home
Livemusik på Facebook
”Live music is important. So important that we’re putting up a fight for it’s survival. So important that we can’t let it slip away with all cancelled shows worldwide in the wake of this Corona outbreak. So important that we are ready to – bring it home!” 
Läs mer om bakgrunden till initiativet här!

Svenska musikbranschen
Facebookgrupp (privat)
”Här samlas den svenska musikbranschen för att nätverka, diskutera och dela kunskap, tips, kontakter och erfarenheter. Bjud in alla som ni tror har intresse av att vara med! Poster som enbart marknadsför ny musik undanbedes.”

Digital marknadsföring för musiker
Facebookgrupp (privat)
”denna grupp som vänder sig till musiker som vill lära sig mer om digital marknadsföring. Detta är en community-driven grupp, som bygger mycket på kunskapsutbyte medlemmarna emellan. Vi som driver denna grupp är Sofie Marin, From Sweden Productions och Fredrik Malmgård/Michael Axelsson, från Arteprenör.”

Action Network
”Tell Spotify to stop exploiting musicians during the COVID 19 outbreak”
Upprop för att påverka Spotify till större utbetalningar och för att hjälpa musikskapare dom drabbats ekonomiskt av corona.

Nu tystnar musiken
”Efter samtal med Konstnärsnämnden, Stim, SKAP (Sveriges kompositörer och textförfattare) SAMI (Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation) råder ingen tvekan om att det är ett krisläge”, därför har Tina Ahlin tagit initiativ ämnat påverka Spotify att skapa en akutfond ”i samarbete med Kulturdepartementet och Konstnärsnämnden […] där musiker och artister kan söka stöd för förlorade inkomster.”
Projektet tog rejäl fart och efter bara ett par dagar hade nästan 5000 personer signerat uppropet och Spotify har meddelat att de kommer att gå ut med en fond på upp till 100 mkr för att hjälpa artister som drabbats av corona.

The Wellness Starter Pack for Music Makers’ Mental Health
Record Union har sammanställt en bra guide för att inte tappa ork, lust att skapa, humöret och allt annat relaterat till musikskapares psykiska välmående.