Benny Andersson

Foto: Blixten & co

Född 16/12 1946. Fick ett eget dragspel när han var sex år och hade sin far Gösta och farfar Efraim som läromästare. Han övergick dock till piano och kom som 18-åring med i Hep Stars, den av Åke Gerhard lanserade och under 60-talet så framgångsrika popgruppen som Benny tillhörde mellan 1964 och 1968. Under dessa år var han gruppens elorganist men skrev samtidigt en hel del melodier som gruppen förde upp på hitlistorna t. ex. "Wedding" (tillsammans med Svenne Hedlund), "Consolation" och "Fröken Sunny Girl". I samarbete med Lars Berghagen skrev han bl. a. "Hej Clown", som blev en succé i Jan Malmsjös insjungning och "Sagan om lilla Sofi", den senare lanserad av Hep Stars.

1969 började han på allvar samarbeta med Björn Ulvaeus, och de skrev under de följande åren en lång rad melodier, ibland med egna texter, ibland med Stikkan Anderson som textförfattare. Triumviratet Anderson-Andersson-Ulvaeus låg bakom Brita Borgs svensktoppssuccé av år 1969, "Ljuva Sextiotal", vidare "Ring ring" samt, framför allt, den över hela jorden spelade och sålda "Waterloo". Med de två senare melodierna fick den då nystartade popgruppen ABBA, bestående av Anni-Frid Lyngstad, Benny Andersson, Björn Ulvaeus och Agnetha Fältskog, sitt stora internationella genombrott. "Waterloo" förde ABBA till segern i eurovisionsschlagertävlingen i Brighton 1974. Och den följdes av en rad nya ABBA-succéer med musik av Benny och Björn:"Hasta manana", "I do, I do, I do, I do, I do", "Fernando", "Money, money, money", "Dancing queen" och "S.O.S.", vilka alla legat på hitlistorna över hela världen.

ABBA upplöstes 1981 . Närmast förverkligade Benny och Björn en gammal dröm: att skriva en musikal tillsammans. De inledde ett mycket fruktbart samarbete med engelsmannen Tim Rice, textförfattare till Andrew Lloyd Webbers världssuccéer "Jesus Christ Superstar" och "Evita". Resultatet blev "Chess", där Benny och Björn gemensamt svarade för musiken, medan Tim Rice ensam stod för texterna. Musikalen förelåg först i en grammofonversion på en dubbel-LP med London Symphony Orchestra och The Ambrosian Singers. Med Anders Eljas som dirigent framfördes "Chess" i en konsertversion i flera länder, i Sverige på Berwaldhallen i Stockholm. Konserten sändes i TV. Scenversionen fick sin urpremiär i London 1986 med Tommy Körberg i rollen som den ryske schackmästaren. "Chess" blev en stor publiksuccé och spelades tre år i sträck. En omarbetad version uppfördes i New York 1988 men här uteblev framgången.

I fortsättningen blev Benny Andersson helt sin egen kompositör.Han inledde ett mycket givande samarbete med Orsa spelmän och förverkligade en gammal dröm om en LP i folkton med egna låtar, där han själv spelade dragspel. Den lånade sin titel från skivans uppmärksammade svit "Klinga mina klockor", där texten skrevs av Björn Ulvaeus.

Benny har också skrivit musik till filmatiseringen av Astrid Lindgrens bok "Mio,min mio" samt, 1997, till Dramatens scenversion av samma bok, där Kristina Lugn svarade för sångtexterna.

Men Bennys allt överskuggande framgång som kompositör, med Björn Ulvaeus som författare till sångtexterna, är givetvis "Kristina från Duvemåla", musikalversionen av Vilhelm Mobergs mäktiga utvandrarepos. Urpremiären i oktober 1995 på Malmö Musikteater i regi av Lars Rudolfsson blev en kolossal framgång för alla inblandade. Recensenterna var hänförda och publiksuccén enorm. Föreställningen kom året därpå upp på Göteborgsoperan med idel utsålda föreställningar och i februari 1998 fick stockholmspubliken se musikalen på ombyggda Cirkus.

1999 blev en engelsk musikal helt byggd på raden av ABBA-låtar en mycket stor teatersuccé i London under titeln "Mama Mia".

SKAP-stipendiat 1969. Fred Winter-stipendiat 1996.

© Bengt Haslum på uppdrag av SKAP.

 

Intervju - Vårfest 2012 - Benny Andersson from SKAP on Vimeo.

Hör Benny Andersson berätta om hur det var att gå på SKAP:s vårfest förr och nu, att vara förebild och om Stims betydelse för upphovsmän och upphovskvinnor. Inspelat vid SKAP:s vårfest 2012.

Andra medlemmar

29 juni 2018
29 juni 2018
26 april 2017