Ted Ström

Jag föddes i Göteborg 1944 i en familj och släkt där nästan alla jobbade med teater. Familjen flyttade till Stockholm 1960, då mina föräldrar började jobba på den nystartade stadsteatern.
Efter studenten utbildade jag mig på Konst-fack men fokuserade snart mera på musiken och 1968 - 72 skrev jag låtar och spelade i musikgruppen Contact, känd för korsningen mellan rock- och folkmusik i låtar som Hon kom över mon och Fyrvaktarns dotter. Vi medverkade också på Pistolteatern och Dramaten och fick en Grammis 1972.
1973 flyttade jag till Luleå för ett jobb som kompositör och musiker på Norrbottensteatern. Skulle resa hem efter några månader men jag träffade Eva och blev kvar i nästan sex år. Jag skrev låtar och spelade i gruppen Norrbottens Järn men också i Anton Swedbergs Swänggäng och Skottes Musikorkester.
Jag medverkade i tv och radio, bl a i Kabaret Öppen Kanal och gjorde musik till Lars Molins första tv-film Vårt lilla bo 1978. Jag gjorde sedan musiken till nästan alla Lasse Molins filmer och tv-serier fram till hans bortgång 1999.
1979-81 arbetade jag med bokomslag åt Tiden och Norstedts och vi bodde i Knivsta men 1981 var vi tillbaka i Luleå, och jag jobbade på SVT som producent. 1984 skrev jag låten Vintersaga, som blev en smärre hit med Monica Törnell och senare även med Jerry Williams.
1985 flyttade vi till Mosås utanför Örebro, och jag jobbade några år på SVT där paralellt med spelande och komponerande innan måleriet och musiken tog över helt.
Sedan år 2000 bor vi i Nora i en gammal disponentvilla vid Hagbyån. Här har jag studio och ateljé och varvar måleri med musik och en del grafisk formgivning.
Under senare år har jag gjort musik till tv-serier som Sommartorpet, till dramatenföreställningen Zelda, till tv-filmen Den första kärleken och tillsammans med min son Johan, musik till Lilla Åpromenaden, långfilmen Blåbärskriget och nu senast till tv-filmen TV-feber.
Jag har framträtt under flera år med gitarristen Torbjörn Carlsson och Björn J.son Lindh på flöjt och keyboard. Vintern 2006 kom vi ut med en egenproducerad CD Vinterhamn, inspelad live i Nora kyrka.
Contact återuppstod tre gånger om på Rock at sea och gav 2004 ut plattan Samma vindar samma dofter. Två år i rad gjorde vi succé på Parkfesten i Nora och hösten 2009 firade skivbolaget MNW 40 år med att bl a ge ut en cd med våra två första plattor plus bonusspår.
Norrbottens Järn återuppstod 2010 och gav en jubelartad konsert på Kulturens Hus i Luleå inför säkert 1000 personer i januari 2011. Det lär bli mera ”Järnet” under 2012!
Och parallellt med musiken målar jag och ställer ut mina bilder och bl a hänger mina tolkningar av Örebro slotts historia som en fast utställning i slottets sydvästra torn sedan 2008. Jag var också en av deltagarna i utställningen Återseende på Bryggeriet i Nora 2009 och senare även i Fiskars i Finland. Jag har också gjort två beställningsverk för Linde Energi de senaste åren.
Från hösten 2011 delar jag en ateljé på Bryggeriet i Nora. Aktuella planer nu är bl a att ställa ut på Österlen under påsken 2012 och naturligtvis på vår årliga konstrunda Ljusstråk. Och så blir det förstås musik...

Andra medlemmar

3 september 2018
15 november 2017
19 september 2018