Två veckor på New Yorks jazzscen

När jazzgitarristen Erik Söderlind hade släppt sitt senaste album In the moment, som han följde upp med en längre turné med Lisa Nilsson, ville han återknyta kontakten med några av de amerikanska jazzmusiker som han tidigare spelat med när de turnerat i Skandinavien.


Foto: Privat

– Jag och saxofonisten Klas Lindquist hade redan planerat en resa till New York när jag som stod i reservkön fick beskedet att SKAP fått ett återbud på lägenheten och undrade om jag var intresserad av två veckor mitt i sommaren. Jag tackade ja direkt. Att kunna arbeta utifrån en så centralt belägen lägenhet är en stor fördel när man ska röra sig mellan olika scener, som jag gjorde.

Spelade med Bernstein och Paterson
Under de två veckorna hann Erik Söderlind bland annat spela tillsammans med gitarristen Peter Bernstein, pianisten Ben Paterson och saxofonisten Eric Alexander. De två sistnämnda har Erik Söderlind spelat med under turnéer i Skandinavien och Europa. Dessutom spelade han in i Tedesco Studios i New Jersey, där många av de stora amerikanska jazzmusikerna spelat in. New York har världens mest levande jazzscen - men konkurrensen är stenhård.

– Det är nyttigt att komma bort från sin egen bekvämlighetszon. Som svensk är det lätt att glömma bort hur bra vi faktiskt har det. Vi kan förlita oss på ett socialt skyddsnät, men ska du överleva som musiker i New York så måste du vara enormt bra. Musikerna är också generösa och försöker stötta varandra på olika sätt. Alla vet hur tufft det är, säger Erik Söderlind.

– Samtidigt är jazzscenen otroligt vital och lockar publik ur alla åldrar och samhällsskikt. Du kan gå ut varenda kväll och lyssna på några av världens bästa musiker.

Nya band och samarbeten
De band som Erik Söderlind knöt under de två veckorna i somras kan komma att leda till flera nya samarbeten.

– Jag skulle gärna använda mig av musiker från New York på min nästa skiva och håller på att se över möjligheterna. Lägenheten var ett lyckokast för min del, och jag är mycket tacksam, säger han

****************
Har du frågor om lägenheterna? Skicka ett mejl till lagenhet [at] skap.se.

Fakta om SKAPs medlemslägenheter:
SKAP äger tre lägenheter som medlemmarna kan låna för arbete och rekreation: En
i New York, en i Paris och en i Almuñécar i södra Spanien. Lägenheterna har under 2016 disponerats av 75 medlemmar. Lägenheterna är också investeringar. Marknadsvärdet har ökat med cirka 60 procent sedan lägenheterna köptes, från 7 983 000 kronor till 13 449 000 kronor. 

Alla SKAPs medlemmar kan ansöka om att kostnadsfritt bo i två veckor i någon av lägenheterna. Ansökningarna kan normalt göras tre gånger om året, och aviseras genom att ett ansökningsformulär skickas ut till medlemmarna.

Läs mer om SKAP:s medlemsägda lägenheter här>>