Alfons Karabuda deltar i två paneldebatter om upphovsrätt i Almedalen

Hur gör man det enkelt att använda kultur på nätet på ett sätt som gör att kulturskapare får ersättning för sitt arbete? Under Almedalsveckan deltar SKAP:s ordförande Alfons Karabuda i två paneler när upphovsrätten firar 200 år.

Upphovsrätten 200 år - Kreatörer samtalar om sina erfarenheter av upphovsrätt

6 juli 10:00 - 11:30                

Upphovsrätten är ett demokratiprojekt som i år firar 200 år i Sverige. Vill vi ha rakryggad upphovsrätt eller ynkryggad anonymitet? Vi vill ha en rik mångfald i stället för enfald, en kultur för alla, och med en mångfald av kulturskapare. Upphovsrättens legitimitet – och därmed betalningsviljan – är kopplad till att rimlig ersättning tillfaller de ursprungliga kulturskaparna. Diskussion om hur Internet förändrar förhållandet mellan enskilda upphovsmän och producenter/förlag/distributörer.

Medverkande:

Martin Rolinski, sångare i BWO men också utvecklare av teknik och affärsmodeller för nätet, Elisabet Nemert, författare till bl a ny historisk roman i Gotlandsmiljö, Alfons Karabuda, kompositör av musik för film och teater, ordförande i SKAP och den europeiska komponistorganisationen ECSA, Agneta Lindblom Hulthén, ordförande i journalistförbundet. De två sistnämnda är talespersoner för Kulturskaparna, ett nätverk av 25 upphovsmannaorganisationer. Moderator: Pär Trehörning.

Open space om upphovsrätt och lösningar för användning av kultur på internet

6 juli 16:30 - 18:00

Hur gör man det enkelt och ekonomiskt överkomligt att använda kultur på nätet på ett sätt som gör att kulturskapare får ersättning för sitt arbete? I ett Open space kommer denna fråga att diskuteras med målsättningen att hitta nya lösningar för användning av kultur på internet.

Medverkande:

Kulturskaparnas talespersoner; kompositören Alfons Karabuda, skådespelaren Anna Carlson, bildkonstnären Karin Willén, musikern Jan Granvik och journalisten Agneta Lindblom Hulthén och moderatorn Anders Rydell.

Publicerad: 
23 juni, 2010