Ramy Essam, Peaches och Dorian Lynskey kommer till Right!

Anmäl dig till Right! Freedom of Music & Speech på right11.se

Ramy Essam - The Voice of the Egyptian Revolution

Med en låt skriven på två minuter skapade Ramy Essam den egyptiska revolutionens soundtrack på Tahrirtorget i Kairo i februari tidigare i år. Den 21 november kommer han till Right! Freedom of Music & Speech och berättar om de dramatiska dagarna.

På plats i Stockholm mottar Ramy Essam Freemuse Award 2011, ett pris som delas ut av den ideella organisationen Freemuse. Freemuse arbetar för yttrandefrihet för upphovsmän och musiker runt om i världen. The Freemuse Award Committee: “Ramy Essam played an important role during the Egyptian revolution and suffered severe beatings and torture as a consequence. He personifies the powerful role that music played in the Arab Spring.”

Ramy Essam

AUTHOR KEYNOTES

Förutom Ramy Essam får vi träffa bland annat den kanadensiska artisten och feministikonen Peaches, den turkiske sångaren och kompositören Fuat Talay som flytt från fängelsestraff i Turkiet, samt Peter Dolving, metalbandet The Haunteds frontfigur och sångare.

PANELER

Songs of protest - The political power of music in 2011

Fanns det föraningar om vad som skulle komma i t ex Lethal Bizzle's grime-hip hop? De brittiska författarna och journalisterna Dorian Lynskey och Dan Hancox kommenterar de brittiska upploppen i somras. Medverkar gör också Andres Lokko, journalist och manusförfattare, Uje Brandelius, sångare och låtskrivare i Doktor Kosmos och partipolitiskt yrkesverksam, och Sharon Vaughn, mångårig låtskrivare i Nashville och tidigare samarbetspartner till bl a Dolly Parton.

The democratic web - Freedom of expression, online anonymity and hate speech

Om anonymitet, näthat och det personliga ansvaret. Journalisten och författaren Andreas Ekström (Google-koden) om de moderna medieföretagens makt och den ändliga friheten på internet. Andreas Ekström samtalar med DJ:n och bloggaren Tova Wellton, kompositören och journalisten Helienne Lindvall, journalisten och författaren Sam Sundberg (Efter Pirate Bay) och professorn i civilrätt Jan Rosén.

Expanding the boundaries - Amplifying music in the face of censorship

Den amerikanska filosofen Austin Dacey om sitt projekt ”The Impossible Music Sessions”, som lyfter fram upphovsmän och artister som annars inte kan framträda eller skapa på sina egna villkor på grund av censur och förtryck. ”The Impossible Music Sessions” skapar nätverk och spränger gränser för upphovsmän, artister, producenter och publik runt om i världen. Austin Dacey samtalar med Ahmad Zatari, initiativtagare och verksamhetsledare för Music Freedom Day i Amman, Jordanien, och Mansour Hosseini, producent för Riksteaterns turnéprojekt "Voices of Change" där censurerade upphovsmän och artister framför sin musik på scen i Sverige.

Dessutom:

Ole Reitov, Programme Director på Freemuse, ger publiken en crash-course i yttrandefrihet.

Gunnar Petri, författare och ordförande för Stim, och Marie Korpe, Executive Manager på Freemuse, samtalar om yttrandefrihetens förhållande till upphovsrätten.

Kulturrådets ordförande Kerstin Brunnberg är på plats för att lyfta frågan om svenska fristäder för hotade musiker.

Publicerad: 
27 oktober, 2011