SKAP:s traditionella vårfest - för 68:e gången!

Nu är det dags igen att hylla kompositörer och textförfattare bakom musiken vi alla lyssnar på. På måndag 28 maj går SKAP:s 68:e vårfest av stapeln på Grand Hôtel i Stockholm.

Vårfesten, som i år lockar närmare 500 deltagare, har kommit att bli den självklara samlingsplatsen för kompositörer, artister, branschfolk, makthavare och kulturpersonligheter.

Varje år delar SKAP ut ett trettiotal priser och stipendier. Ett tiotal av dessa delas ut vid vårfesten.

– Kompositörer och textförfattare är kärnan i musiklivet. Utan dem ingen musik, inga texter. SKAP:s priser och stipendier är ett sätt att uppmärksamma branschkollegor och att samtidigt hylla den mångfald av musikaliska uttryck som finns bland våra medlemmar, säger Alfons Karabuda, SKAP:s ordförande.

Den 29 maj, dagen efter vårfesten, samlas ett antal av gästerna för ett internationellt seminarium, ”Hangover Seminar”. Där diskuteras ett antal centrala frågor kring musikskapares villkor med betoning på samarbete mellan europeiska och amerikanska kompositörer och textförfattare.

 

Vårfestens playlist på Spotify

I Tunigos playlist SKAP:s Vårfest 2012 hittar du pristagare och stipendiater och andra medverkande som på något sätt har anknytning till vårfesten.

 

Mottagarna av SKAP-stipendier och priser den 28 maj är:

Ison & Fille
Med mångsidigt låtmaterial och träffsäkra texter, ömsom allvarsamma ömsom lekfulla, har de etablerat sig som oundvikliga förgrundsfigurer inom svensk hip-hop.

Alex Hellid (Entombed)
Har i över två decennier bidragit med att sätta Sverige på metalkartan, med låtmaterial lika aggressivt som svängigt, ständigt med glimten i ögat.

Linda Carlson (Miss Li)
Hennes namn borde numera vara synonymt med den blandning av blues-, jazz- och folkmusik som hon med oefterhärmlig energi gör till modern, svensk pop.

Eric Amarillo
Klassiskt skolad kompositör och något av en veteran inom svensk house, skriver inom ett brett popspektra med uppenbar känsla för refränger.

Mats Nileskär
Mottagare av SKAP:s radiopris
Sedan slutet av 70-talet programledare för det som numera heter P3 Soul. Med sin passion, kunskap och karaktäristiska röst är han en portalfigur i spridningen av soul och hip hop i Sverige.

Jill Johnson
Sveriges countrydrottning är kanske inte ett missvisande epitet. Med sina co-writes över Atlanten har hon lyckats bryta loss en liten bit av Nashville och tagit med den till Sverige.

Björn Dixgård & Gustaf Norén (Mando Diao)
Två låtskrivare som tagit 60-talets melodier in på 2000-talets dansgolv. Utvecklingen går tydligt mot en ännu större experimentlusta och genreöverskridande ambitioner.

Filip Åhlman
Mottagare av Ted Gärdestad-stipendiet
Finurligt soulpophopp med melodier som kan fånga änglar. Redan hyllad och fortfarande med framtiden för sig.

Popkollo
Mottagare av SKAP:s specialpris
Ovärderlig organisation som med kreativitet, hjärna och hjärta skapar plattformar för unga tjejer där de får möjlighet att utveckla sitt musikskapande.

Torgny Björk
Mottagare av stipendium ur SKAP:s stipendiefond till Evert Taubes minne
Trubadur som vackert tonsatt flera av våra stora diktare, som Gustaf Fröding, Birger Sjöberg och Nils Ferlin. "Herr T" är dessutom en outtröttlig förkämpe för kompositörers rättigheter.

Ann-Sofi Söderqvist
Mottagare av stipendium ur Sven Paddocks minnesfond
Trumpetspelande kompositör som balanserar mellan det storslagna och det sparsmakade. Resultatet är alltid kreativt, kraftfullt och framåtblickande.

Yngwie Malmsteen
Unik i sin förståelse av såväl klassisk musik som rock n roll, i en genre där låtskrivartalangen ofta hamnar i skymundan för den blixtrande instrumentaltekniken.

Publicerad: 
24 maj, 2012
Publicerad i: 
Stipendier och priser