Mycket på gång inom barnmusiken

I höst händer det mycket på barnmusikområdet: Projektet Plug-In som bland annat samarbetar med "Ett halvt ark papper", Musik i Syds seminarium om högkvalitativa inspelningar för barn och unga och inte minst Barnmusikdagen 1 december.

Aktuellt just nu: Seminarium om högkvalitativa inspelningar för barn och unga 30 november

Hur gör vi för att skapa nya högkvalitativa inspelningar för barn och unga? Den frågan är utgångspunkten för Musik i Syds seminariedag och nätverksträff fredagen den 30 november i Malmö. Där kommer man att få höra om bland annat vilka möjligheter som finns för utvecklingsarbete för barn och unga, hur det går till att söka fonogramstöd och en visionsbild för hur en portal för inspelningar för barn och unga kan se ut. Program och anmälan här.

Barnmusikdagen 1 december

Musik i Syds seminariedag följs av Barnmusikdagen, med skivmässa och livekonserter lördagen den 1 december på Palladium i Malmö. "Ett hav av livemusik och skivor för den unga publiken" utlovas och programmet, som vänder sig till barn och unga i alla åldrar, finns här.                      

Nytt på barnmusikområdet tidigare i höst

Projektet Plug-In, som initierats genom SKAP och Stims promotionnämnd har i höst arrangerat öppna samtal kring musikaliskt skapande för barn och unga i Malmö och i Stockholm. En del av Plug-In är ett samarbete med skolsatsningen "Ett halvt ark papper", en webbplats som med anledning av Strindbergsåret 2012 syftar till att skapa en gemensam läsupplevelse för elever där novellen "Ett halvt ark papper" och Strindbergsårets tema, "Tänk själv", samspelar. På webbplatsen kan man läsa eller lyssna till "Ett halvt ark papper" på många av de språk som talas i Stockholms skolor och även på teckenspråk, men också tonsätta novellen. Meningen är att webbplatsen ska skapa reflekterande samtal, uppmuntra till eget skapande och visa möjligheter med digitalt lärande.

Projektledare är Elisabet Söder. I en intervju i SVT tidigare i höst berättar hon om samarbetet genom Plug-In:

-Vi har ett samarbete med Stim, så vi kan erbjuda en workshop i att tonsätta noveller. Då kan man utgå från de här inläsningarna som finns, man kan jobba hur man vill med att lägga på effekter och köra bakåt och manipulera. Det tror vi eleverna kommer tycka är jätteroligt. Vi har utgått från enkla billiga program som finns i barnens datorer.

Läs hela SVT:s artikel om "Ett halvt ark papper" här.

 

Publicerad: 
15 november, 2012