På söndag avgörs vem som får det nordiska filmmusikpriset HARPA

Söndagen den 21 april avgörs vem som får HARPA – Nordic Film Composer Award 2013. Nominerad från Sverige är Benny Andersson för musiken till Palme.

HARPA – Nordic Film Composer Award delas i år ut i Norge under Trondheims internationella filmfestival Kosmorama. Prisceremonin, som hålls i Olovshallen och ramas in av en filmmusikkonsert med gästartisterna Helene Bøksle, Alexander Stenerud och Tore Johansen, sänds i NRK P2.

– Benny Anderssons förmåga som musikskapare är ingen nyhet. Nu visar han åter att han också har förmågan att hitta projekt där hans musik blir ett bärande bidrag, något som tydligt återspeglas i helhetsupplevelsen av ”Palme”, säger Alfons Karabuda, ordförande i SKAP.

Benny Andersson - HARPA Nordic Film Composer Award 2013 Nominee from SKAP on Vimeo.

 

Benny Andersson är nominerad till HARPA - Nordic Film Composer Award 2013 för musiken till "Palme". I videoklippet berättar han om sitt arbete med "Palme" och vilken betydelse musiken har för filmen.

Nominerade till HARPA – Nordic Film Composer Award 2013 är:

Benny AnderssonSverige
"Palme" (Regi: Kristina Lindström och Maud Nycander)

Peter PeterDanmark 
"Over kanten" (Regi: Laurits Munch-Petersen och Jacob Ditlev) 

Tuomas KantelinenFinland
"Puhdistus" (Regi: Antti Jokinen)

Ben Frost och Daniel BjarnasonIsland
"The Deep" (Regi: Baltasar Kormákur)

Peder KjellsbyNorge
"Varg Veum Kalde hjerter" (Regi: Trond Espen Seim)

En internationell jury utser vinnaren som mottar 10 000 Euro och ett grafiskt blad av den norska konstnären Magne Furuholmen.

Om Nordic Film Composer Award
HARPA – Nordic Film Composer Award instiftades 2010 av NFCN, Nordic Film Composers Network, i Sverige SKAP, Svenska Kompositörer Av Populärmusik, och FST, Föreningen Svenska Tonsättare. HARPA är ett årligen återkommande filmmusikpris, till vilket varje nordiskt land nominerar en kandidat. Vinnaren utses av en internationell jury. Prissumman är 10 000 Euro.

Tidigare pristagare är Fredrik Emilson (Sverige) 2012, Gaute Storaas (Norge) 2011 och Dani Strömbäck (Finland) 2010.

Nordiska filmmusikdagar i samband med HARPA – Nordic Film Composer Award 2013
Den norska musikskaparorganisationen NOPA bjuder i samarbete med Kosmorama – Trondheims internationella filmfestival och Trondheims Filharmoniker in till Nordiska Filmmusikdagar med ett tredagarsprogram under årets filmfestival. Det erbjuds seminarier, föreläsningar och masterclasses om filmmusik med internationella föreläsare från Norden, USA, England, Holland och Frankrike på Nova Kinosenter i Trondheim 19-21 april.

Läs mer om de Nordiska Filmmusikdagarna i Trondheim på kosmorama.no. Mer information om HARPA – Nordic Film Composer Award 2013 på www.nopa.no.

 

Publicerad: 
16 april, 2013
Publicerad i: 
Stipendier och priser