Workshop - musik för teater 4-5 maj

Vad innebär det att komponera musik baserad på ett teatermanus? Vilka frågor ställs man inför som kompositör när musiken ska fungera tillsammans med en talad text?

I denna workshop under ledning av Ulla-Carin Nyquist och Leif Jordansson får 6 kompositörer (3 från SKAP och 3 från FST) under två dagar arbeta med ett parti ur Shakespeares pjäs ”Macbeth” och komponera ett stycke på 5-10 minuter som sedan ska spelas upp av en ensemble bestående av samma sex personer. Man använder sig alltså av sina kollegor som musiker. Detta för att skapa en grund för intressanta samtal om musikens roll inom teatern.

Workshopen kommer att ske i Stimhuset på Hornsgatan 103, Stockholm 4-5 maj 2013 med följande upplägg:

Lördag 4 maj kl. 10.00-18.00: En introduktion av dramaturg/kompositör Ulla-Carin Nyquist, och kompositör Leif Jordansson med ett påföljande samtal om komposition för teater. Sedan följer enskilt arbete med uppgiften att komponera till ”Macbeth”. Regissör Staffan Aspegren, som har gjort tre olika uppsättningar av Macbeth,  kommer att vara med under helgen för feedback och samtal.

Söndag 5 maj kl. 10.00-20.00 (varav de två sista timmarna är slutkonsert med påföljande samtal): Fortsatt arbete med komposition under förmiddagen, sedan repetitioner tillsammans av de 6 olika styckena. Workshopen avslutas med en konsert och ett samtal inför publik.

Lunch under lördagen och söndagen intar vi på något ställe i närheten. Efter den avslutande konserten bjuder SKAP på vin och enklare förtäring.

För att anmäla Ditt intresse till workshopen skriver Du ett mail där Du berättar lite om dig själv, vilka instrument du spelar och vad Du förväntar Dig att få ut av helgen.

Skicka mailet till info [at] skap [dot] se senast 20 april.

Vi kommer att sätta ihop en grupp som kommer att fungera ihop även som orkester. SKAP/FST kommer att betala ett gage för medverkan på 3000 kr (inkl moms) på faktura samt en reseersättning på upp till 1000:- till dem som bor utanför Stockholm.

Om handledarna

Ulla-Carin Nyquist är utbildad vid Dramatiska Institutet, har varit verksam som dramaturg/ manusförfattare för SVT Drama och TV4, Uppsala Stadsteater mfl teatrar. Skrivit manus och musik för olika genrer, scenpjäser, spelfilm, dokumentär, libretto för Folkoperan och senast för Cantemus med Rebaroque för Berwaldhallen.  Musik och texter till Lise&Gertruds show Liv är att ta sig ut, Södra Teatern. Undervisat i dramaturgi. Varit styrelseledamot i SKAP och organiserat workshops för medlemmarna.

Leif Jordansson har komponerat musik för teater, film och balett sedan mitten av 80-talet. Han har arbetat för de flesta större teatrarna i Sverige men även med uppsättningar i England, Italien och USA. Leif är också konstnärlig ledare för orkestern The Great Learning Orchestra som utforskar experimentell musik i gränslandet mellan noterad och improviserad musik och arbetar där mycket i workshopform för att skapa nya musikaliska sammanhang.

Publicerad: 
4 april, 2013
Publicerad i: 
Medlemsservice