Stipendier och priser / 130902

Nordisk utmärkelse till nyckelharpisten Emilia Amper

amper

Nyckelharpisten och kompositören Emilia Amper prisas av kompositörernas samlade organisationer i Norden, Nordisk Populärauktorunion – NPU. Priset överlämnades i samband med nätverkets kongress i Stockholm i slutet av augusti.

Världsmästare i nyckelharpa 2010, Årets artist på Folk & Världsmusikgalan 2013 – nu prisas Emilia Amper som kompositör av sina nordiska kollegor.

– Jag är stolt och glad över att Nordisk Populärauktorunion väljer att lyfta fram mig och min musik.  Det tyder verkligen på att man vill uppmärksamma mångfalden i musiken, säger Emilia Amper.

 
Emilia Amper är 2013 års NPU-pristagare. Foto: Henrik Peel.

Motiveringen lyder:

 

Vår NPU-pristagare utsågs inte bara till årets artist på Folk- och världsmusikgalan i år. Hon är även världsmästare i nyckelharpa. 

Fast rotad i en nordisk folkmusiktradition besitter hon dessutom en Thor Heyerdahlsk nyfikenhet och upptäckarlusta. 

I sina kompositioner dyker hon ned i det mörkaste djup, såväl som seglar på den högsta vågens brusiga topp, på folkmusikens vidsträckta ocean.

NPU-priset 2013 tilldelas Emilia Amper!  

Emilia Amper tog emot priset den 23 augusti i samband med NPU:s kongress i Stockholm, där hon också uppträdde tillsammans med Olle Linder.

 

NPU, Nordisk Populärauktorunion, är ett nätverk som består av Skap och dess nordiska systerföreningar. Vartannat år håller NPU kongress, i samband med vilken NPU-priset delas ut.