Snart dags för Musikförläggarnas pris 2013

Nu är det snart dags för årets upplaga av Musikförläggarnas pris. Galan, som kommit att bli ett av de mest uppskattade evenemangen i musikbranschen, hyllar tonsättare, kompositörer och textförfattare. Nu på fredag 8 november går den av stapeln.

Musikförläggarnas Pris arrangerades av Musikförläggarna första gången 2003, i samband med Musikförläggarnas 75 års-jubileum.  Sedan dess har prisgalan utvecklats över tiden och flera priskategorier har tillkommit under årens lopp.

Priser ges ut i följande kategorier:

  • Årets kompositör
  • Årets textförfattare
  • Årets internationella framgång
  • Årets konstmusikpris - större ensemble/opera
  • Årets konstmusikpris - kammarmusik/mindre ensemble
  • Årets låt
  • Årets genombrott
  • Årets mest spelade låt

Dessutom tilldelas en upphovsman Årets Hederspris. Det tillfaller en eller flera låtskrivare/kompositörer som gjort betydande insatser under lång tid i svenskt och/eller internationellt musikliv samt tjänat som extraordinär inspirationskälla. Mottagaren utses av Musikförläggarnas styrelse.  I år tilldelas detta Tomas Ledin, som Musikförläggarna menar under decennier varit en självklar del av det svenska musiklivet och för alltid skrivit in sig i det svenska kulturarvet.

– Jag blev överraskad och glad, riktigt strålande glad, när jag fick beskedet. Att få motta Musikförläggarnas hederspris och bli en del av det fina sällskapet, känns ytterst hedersamt. Jag känner mig lite rakare i ryggen. Är stolt, helt enkelt, säger Tomas Ledin.

Motivering: 
”Över fyrtio år av nyfikenhet i en rastlös själ och festen har egentligen bara börjat. En outsinlig ström av fantastiska sånger som gjort allt för att göra oss lyckliga. Sånger som pulserar i tusentals svenska hjärtan under korta regniga somrar, i sandiga vikar och på blåa skär. Musikförläggarnas hederspris 2013 tilldelas Tomas Ledin.”

Tidigare år har Hederspriset delats ut till bland andra Povel Ramel, Per Gessle, Mikael Wiehe, Sven-David Sandström, Thore Skogman, Eva Dahlgren, Georg Riedel, Benny Andersson och Björn Ulvaeus.

Läs mer om Musikförläggarnas Pris här: www.musikforlaggarnaspris.se

Publicerad: 
5 november, 2013
Publicerad i: 
Stipendier och priser