Får jag lov? Ny guide om musik och politik från Musikförläggarna

I samband med Almedalsveckan i juli släppte Musikförläggarna en guide om vad som gäller vid musikanvändning i politiska kampanjer.

Guiden, som fick ett positivt mottagande, är en lättillgänglig handledning där Johanna och Klara Söderberg, First Aid Kit, medverkar i tecknaren Magnus Bards illustrationer.


Illustration: Magnus Bard.

- Självklart ska man fråga om lov innan man drar nytta av någon annans arbete. Det kan ju hända att musikskaparen inte vill förknippas med vissa politiska åsikter. Vilket man i så fall ska respektera, säger Johan Malmberg, kommunikationsansvarig på Musikförläggarna.

Den ideella rätten inom upphovsrätten, att själv få bestämma i vilka sammanhang din musik får användas, är central för alla musikskapare och värnandet av den och andra konstnärliga rättigheter är ett av SKAP:s huvuduppdrag.

– Som upphovsperson har man rätt till sitt eget ord och sitt eget uttryck. Det handlar om yttrandefrihet och om rätten att slippa få sitt eget ord förvanskat i politiska sammanhang. Jag ska som upphovsperson slippa att bli förknippad med politiska åsikter som jag själv inte står för, sa SKAP:s ordförande Alfons Karabuda i en intervju i P1-morgon under valrörelsen förra året.

Läs mer och ladda hem guiden hos Musikförläggarna >>
Läs mer om SKAP:s arbete kring musik i politiska kampanjer >>
Läs mer om ideell rätt och konstnärliga rättigheter >>