Prisregn när SKAP firar Sveriges musikskapare

Svenskt musikskapande är väl värt att fira. Det tycker SKAP, Sveriges kompositörer och textförfattare, som ställer till med musikmanifestation i Stockholm den 8 oktober.

Nu på torsdag den 8 oktober firar SKAP svenskt musikskapande med en musikmanifestation på Brooklyn Bar i Stockholm.

Carl FalkJoy och Linnea DebMartin HederosElin LarssonAdam BaptisteVincent PontareJörgen ElofssonOla MagnellLaleh och Barbro ”Lill-Babs” Svensson hyllas med priser och stipendier.

SKAP:s Hederspris till Lill-Babs och Jörgen Elofsson

Barbro ”Lill-Babs” Svensson, en levande legend som knappast behöver närmare presentation. En av Sveriges mest populära artister – nu i sitt sjunde verksamma decennium. Hon är ständigt medias älskling, har fått skriva autograf till Beatles och tilldelades H.M. Konungens medalj, 8:e storleken i högblått band, redan för tjugo år sedan. Nu prisas hon av SKAP.

Motivering
En legend vars röst för evigt slipat några av de ädlaste juvelerna i den svenska låtskatten. För en livsgärning i det svenska musiklivet tilldelas Barbro ”Lill-Babs” Svensson SKAP:s hederspris 2015.

Jörgen Elofsson, även han prisad av kungen, har haft ett finger med i det mesta som del av Cheiron under 1990-talet och med en rad Idol-vinnarlåtar både i Sverige och USA bakom sig. Westlife, Britney Spears, Celine Dion, Bryan Adams, Geri Haliwell, Marie Serneholt, Aaron Carter, Carola, Darin och Agnetha Fältskog - listan på artister som valt att arbeta med Elofsson kan göras lång.

Motivering
Med fingertoppskänsla och lyhördhet är han en kunglig hovleverantör av hits. Som pionjär för det svenska musikundret tilldelas Jörgen Elofsson SKAP:s hederspris.

SKAP:s pris till Kai Gullmars minne till Laleh

Laleh är tio år efter debuten väl etablerad som artist, musiker och låtskrivare, och även som producent och skådespelare. Hennes musik sträcker sig från visa till pop och bland förebilderna nämner hon Cornelis Vreeswijk, David Bowie och Kate Bush. Flitigt prisad – tre Grammisar redan för debutalbumet – prisas hon nu av SKAP.

Motivering
Hon är en ständigt aktuell, ung veteran vars musik har en sällan skådad genomslagskraft. En gränslös förnyare av såväl visan som popen. SKAP:s pris till Kai Gullmars minne 2015 tilldelas Laleh.

OM SKAP:S PRIS TILL KAI GULLMARS MINNE
Tidigare mottagare av SKAP:s pris till Kai Gullmars minne är Karin Dreijer (2014), Agnetha Fältskog (2013), Nina Persson (2012) och Lena Philipson (2011).

Kai Gullmar har kallats Sveriges första kvinnliga populärkompositör och var en av 1900-talets mest framgångsrika och folkkära musikskapare. Hon skrev över 500 verk, bland annat sjömansvalser, visor, filmmusik och evergreens.

SKAP:s stipendium till Evert Taubes minne

Ola Magnell, sångare, låtskrivare och gitarrist med rötterna i 1970-talets progg. Existentiellt, melankoliskt och melodiskt – hans musik både utmanade med politisk skärpa och fick kritik för att vara utan. Nästa år firar Magnell 40 år sedan genomslaget, albumet Nya perspektiv och låten "Kliff" kom 1976. 

Motivering
Liksom Taube själv är årets mottagare en lysande ordkonstnär vars text och musik är den del av den svenska folksjälen. SKAP:s stipendium till Evert Taubes minne 2015 – till Ola Magnell.

 

Samtliga mottagare av priser och stipendier:
Adam Baptiste – SKAP-stipendium
Joy & Linnea Deb – SKAP-stipendium
Jörgen Elofsson – SKAP:s hederspris
Carl Falk – SKAP-stipendium
Martin Hederos – SKAP-stipendium
Laleh – SKAP:s pris till Kai Gullmars minne
Elin Larsson – SKAP-stipendium
Ola Magnell – SKAP:s stipendium till Evert Taubes minne
Vincent Pontare – SKAP-stipendium
Barbro ”Lill-Babs” Svensson – SKAP:s hederspris

Pris- och stipendiesumman är 40 000 kronor. Varje år delar SKAP ut ett trettiotal priser och stipendier för att uppmärksamma kreativ mångfald och människorna bakom musiken. Ett tiotal av dessa delas ut vid musikmanifestationen i Stockholm 8 oktober.

Spellista
Så här låter de – lyssna, dela och bädda in spellistan med musik av pris- och stipendiemottagarna!

Publicerad: 
5 oktober, 2015
Publicerad i: 
Stipendier och priser