LASH: ”Är det här verkligen okej att säga?”

LASH: ”Är det här verkligen okej att säga?”

Friheten att vara sig själv - den är allt annat än självklar. Syskonduon LASH vet. Anfa och Sabina Lasharis musik bygger på rädslan och styrkan i att vara annorlunda.


Foto: Patricia Reyes

Hur funkar det att jobba ihop som syskon?
- Det är kul att skapa musik med sin syster. Visst är det lättare att bli osams på grund av att vi är syskon, men det är en del av den kreativa processen. Vi är nog lika delaktiga båda två i musikskapandet i både beats och text. Vi jobbar med producenter från scratch och är alltid en del av hela produktionen. Det är viktigt för oss att vi är nöjda tillsammans och att bådas åsikter kommer fram. Vi är båda alltid en del av skapandet för att se till att vi får fram våra budskap gemensamt.
 

Vad är er mission, varför är det ni gör viktigt?
- När vi växte upp var de svårt att hitta kvinnliga förebilder inom musik. De flesta var från USA och vi tyckte att hiphopen saknade ett kvinnligt perspektiv. Det var därför vi skapade LASH, för att visa att vi finns och att vi kan lika bra som alla andra. Förhoppningsvis kan vi hjälpa andra unga tjejer att våga satsa på det de brinner för.

När ni var med i dokumentärserien ”Nästa Nivå” hade ni Silvana Imam som mentor. Vad såg hon hos er som ni själva inte sett förut?
- Silvana hade stor betydelse för att LASH blev så äkta. Hon fick oss inse att musiken vi skapar är vår, att vi har friheten att skriva och flowa precis som vi vill. När vi skapade musik innan Nästa Nivå kände vi båda en rädsla att ”är det här verkligen okej att säga?”. Så tänker inte vi längre. Vi vågar vara oss själva och vi säger precis det vi vill.

Vad får er att fortsätta jobba även när ni saknar inspiration eller det känns motigt?
- Vår drivkraft är vår gemensamma passion och kärlek till musiken. Att vi tycker det är kul att skapa musik, men också för att det för oss närmare som systrar. Vårt syskonskap har blivit mycket starkare efter LASH och vi har än så länge inte känt att vi saknar inspiration för att fortsätta. Vi blir motiverade efter varje spelning tack vare alla fans! Dom peppar oss alltid.

Vad influerar ert musikskapande?
- Vår inspiration kommer mycket från barndomen, känslan av att vara annorlunda. Vi vet och har länge vetat att vi bryter normen för den stereotypa kvinnan och att vi inte är som alla andra. Det är viktigt att personer som vågar vara annorlunda också vågar synas i media och i musikbranschen. Den kommande generationen får inte blir som vår. Vi vill att folk ska våga vara sig själva fullt ut. 

Vad lyssnade ni på när ni växte upp?
- Hemma spelades ofta hiphop, brorsan hade två stora högtalare i sitt rum där han spelade Dr. Dre från klockan åtta på morgonen, så det var bara att vänja sig vid dunket! Hiphopen har varit som en kultur hemma hos oss.  

”Lash” betyder lik på det iranska språket baluchiska. Varför kallar ni er så? 
- Vi valde att heta lik för att det är det vi hade varit om vi hade skapat musik i vårt hemland. Så enkelt är det. Sedan råkar det vara det fyra första bokstäverna i vårt efternamn. 

Vem drömmer ni om att samarbeta med?
- Vi skulle vilja skapa musik tillsammans med Princess Nokia, det hade varit fett! 

Vad vill ni säga till andra kvinnliga musikskapare som drömmer om att slå igenom?
- Våga vara dig själv och våga ta plats! Kvinnor har länge varit underlägsna och vi har låtit andra underskatta vår kreativitet. Det finns så många unga kvinnliga kreatörer som har talang men som inte vågar göra det de önskar. Vi vill pusha er till 200%!

Korta fakta:
Bor: Anfa i Stockholm, Sabina i Borås 
När vi inte är LASH: Sabina jobbar på en hbtq-verksamhet, Anfa jobbade tidigare som omvårdnadspersonal men studerar nu till musikproducent.
Lyssnade senast på: Imenella ”Moves”
Drömmer om att spela: På Summerburst!