SKAP:s arkiv

SKAP:s arkiv är en populärmusiksamling på långt över 60 000 titlar. Det innehåller även mycket annat som rör svensk musik de senaste hundra åren. SKAP:s arkiv tillhör SKAP och administreras av Svensk Musik Swedmic AB.

Notsamlingen innehåller huvudsakligen en stor mängd arrangemang för piano med sångtext men även för salongs- och underhållningsorkestrar, körer etc. De genrer som finns representerade är schlager- och underhållningsmusik, revy-, operett-, musikal- och teatermusik samt jazz och visor. Revykungarna Emil Norlander, Ernst Rolf och Karl Gerhard och schlagergiganterna Fred Winter, Jules Sylvain, Helge Lindberg, Kai Gullmar och Lasse Dahlqvist är alla rikt representerade i samlingarna.

Jazzmanuskriptsamlingen består av drygt 600 svenska jazzkompositioner. En katalog över den internationellt kände Lars Gullins samlade verk och en förteckning över Lars Färnlöfs produktion kan rekvireras kostnadsfritt.

Tidningsklipp om svensk populärmusik finns från 1930-talets början och framåt.

Fotoarkivet omfattar ett tusental bilder med svenska upphovsmän, artister och rättighetshavare.

Övriga manuskript som till exempel tryckta och handskrivna noter och manus av kända populärkompositörer och ­författare, revymakare, producenter, arrangörer, dirigenter samt sång­ och instrumentalartister.

Arkivet grundades i början av 50-­talet av viskompositören och musikforskaren Ulf Peder Olrog i samarbete med textförfattaren Fritz ­Gustaf Sundelöf.

För mer information och för att söka i materialet, gå till Svensk Musik Swedmic AB